İnsanoğlu çevresini kendi anladığı anlamlandırdığı şekilde görür düşünür çevremiz bizim idrak düzeyimize göre şekillenir. bir doktorun insana bakışında almış olduğu eğitim onu etkiler veya bir psikologun insana bakışı doktorun kinden farklı olabilir. bunlar mevzu için basit örnekler olsa da olayı somutlaştırma da faydalı olacaktır.
İnsanlar gözünün gördüğüne akli bir tanımlama yapar. bu tanımlama aldığı eğitime çevresine yaşadığı çağa ortama göre değişen bir sürü etken barındırır kısaca insanı etkileyen bir çok içsel ve dışsal etken var.
Şimdi gelelim asıl sorumuza insanın bakış açısını idrakini etkileyen bu kadar olay varsa hiç görmediği bir aleme dair nasıl doğru bir tespit ortaya koyabilir.
Yaratıcı gönderdiği kitaplar ve elçilerle bazı ipuçları vermiştir. Onlar da doğru incelendiği zaman görüyoruz ki ahiret bu dünyadaki kavramlarla açıklanmış. Böyle olduğu halde bile aynı kavramlar farklı düşünsel seviyede olan insanlarda farklı şeyler çağrıştırabiliyor. Ayrıca insanlar yaşadığı dünyada bile mutabık kalamaz iken ahiret gibi hiç görmediğimiz aklımızın sınırlarını aşan bir alem için nasıl doğru bir tespit yapabiliriz. Burada şu akıllara gelebilir Kuranı Kerimde Ahirete dair bilgi veriyor neden doğru bir tespit yapamayalım. Doğru düşünüyorsunuz lakin eksik düşünüyorsunuz cennet ve cehennem ahvaline dair verilen tasvirler deki kavramların bu dünyadaki karşılıklarının ahirette kilerle aynı olacağını iddia etmek kesinkes doğru olmasa gerek mutlaka farklı olacağı kanaatindeyim sadece insanlar anlayabilmesi anlamlandırabilmesi için verilmiş tasvirlerdir. İmanın Şartları arasında ahirete iman bundan vardır her durumda bizim idrak düzeyimiz aşan bir mevzu bundan dolayı İman ettik deyip susmalıyız
Yazar: Neptünlü Müslüman